24 oktober 2021

Begin het gesprek met behulp van je badge

2 min read
badges

Een tijdje geleden was ik op een bijeenkomst met een groot aantal mensen uit mijn vakgebied die ik nog niet kende. Zoals je kunt begrijpen was ik van te voren best zenuwachtig. Het is niet altijd makkelijk om meteen te beginnen met netwerken. Vaak zoek ik lange tijd naar een goed onderwerp om aan te snijden. Iedereen draagt op deze evenementen een badge en dat kan handig zijn als er voldoende informatie op staat. Wanneer dit niet het geval is, moet je toch echt zelf aan de slag. Ik was dan ook blij verrast toen ik bij de balie kwam om mijn badge in ontvangst te nemen. Op alle badges was namelijk een kaartje toegevoegd met rondjes waar stickers op geplakt konden worden. Iedereen kreeg bij de ontvangstbalie een stickervel met één kleur stickers. In het begin vroeg ik me nog af waarom iedereen een andere kleur kreeg. Wat bleek nu? Je moest alle kleuren stickers verzamelen gedurende de dag. Dat deed je dus door gesprekken te beginnen met deelnemers die een ander kleur stickervel hadden gekregen. Hierdoor werd het heel leuk en makkelijk om met meerdere mensen in gesprek te komen. Een hele goede zet van de organisatie! 

Het ultieme netwerkmiddel

Door de stickers te gebruiken voor de badges was de drempel om ook daadwerkelijk te gaan netwerken veel lager geworden en deed iedereen dus enthousiast mee aan de bijeenkomst. Veel mensen vonden het dan ook een heel leuk idee en later ben ik het nog vaker tegengekomen op vergelijkbare evenementen. Met badges kun je dus veel meer doen dan alleen iemands naam vermelden. Er zijn genoeg leuke opties voor badges. Denk er bijvoorbeeld ook eens aan om het dagprogramma op de badge te laten drukken. Je kunt kort de titels van de lezingen weergeven die iemand gaat volgen. Hierdoor kijk je snel bij elkaar wat de ander heeft gekozen als programma. Als makkelijke openingszin kun je vragen waarom je gesprekspartner heeft gekozen voor die bepaalde lezing. Dit maakt een badge niet alleen een naambordje, maar het ultieme netwerkmiddel!

Een netwerk opbouwen

Het opbouwen van een netwerk is heel belangrijk en daarom is het verstandig om veel van dit soort evenementen bij te wonen. Het helpt dus wel degelijk wanneer je door middel van de juiste badge het gesprek makkelijk kunt beginnen. Mocht je zelf iets gaan organiseren, maak dan gebruik van deze voorbeelden, zodat je veel mensen met elkaar aan de praat krijgt.